Til fordel for frisk fjelluft drar vi til Himachal Pradesh om noen dager. Gaar ikke an aa fungere i Delhi lenger, altfor varm i hodet. Direkte hvilke steder vi skal besoeke er ikke avklart helt enda, men tanken er aa ikke farte for mye rundt. I stedet har jeg lyst aa velge ut noen faa steder hvor jeg kan bli en stund. Hadde vaert fint aa finne roen, mer enn bare suse fra landsby til landsby. Jeg har store planer om aa faa satt meg mer inn i Hindi – spraaket i loepet av denne maaneden, i tillegg til aa faa lest en del boeker. Til hoesten maa jeg skrive en bachelor oppgave om India, og litt forberedelse kan ikke skade.
Vi blir aa finne i Himachal til slutten av mai, til vi maa ut av landet. Mitt visum gaar ut i begynnelsen av juni, og da jeg ser ut til aa bli i India lenger enn planlagt maa jeg ut av landet for aa faa nytt. Saa, 5. juni venter Nepal.
Vi er en gjeng paa fem som reiser sammen til Katmandu. Etter vi har besoekt den Indiske Ambasade, legger vi ut paa en seks dagers trekking tur. Blir ikke den mest krevende ruten, men det holder nok for fem kropper matet paa ris og dal det siste halve aaret. Hjemreisen (dvs til India) er satt til 21. juni. Hva som skjer videre er ennaa usikkert, vi venter i spenning!
Jeg har nemlig soekt om plass paa et prosjekt i regi av organisasjonen ISEC. Prosjektet heter "Learning from Ladakh" og foregaar i Ladakh lokalisert i den Indiske staten Jammu and Kashmir. (Ladakh blir ogsaa kalt 'Little Tibet').
Kort fortalt gaar dette prosjektet ut paa aa delta i utviklingen av Ladakh. Det vil si aa arbeide for et alternativ til den globale oeknomiske utvikling som spres til alle verdens hjoerner. ISEC og dette prosjektet er aktive i sitt fokus paa finne andre alternativer til 'fremgang', 'utvikling', modernisering' eller hva man vil kalle det, enn den vestlige innflytelsen en ser i Ladakh i dag. I likhet med mange andre land og regioner i "den tredje verden", har Ladakh opplevd store endringer i kultur, levesett, oekonomi etc de siste tiaarene paa grunn av krefter "uten i fra". Globale oekonomisk krefter har gjort store innhogg i Ladakhs oekologi, kultur, oekonomi og sosiale forhold. Kort sagt, et samfunn som opprinnelig levde etter Buddhistisk tradisjon og i pakt med naturen, opplever naa stor paavirkning fra en modern monokultur og en profitt basert tankegang.
No comments:
Post a Comment